Munkaterv

   

Iskolánk 2005-ben nyerte el az Ökoiskola címet. Két korosztályban folyik a szervezett munka: alsó és felső tagozaton. Az ökoiskola pályázatban megjelölt feladatokat és vállalásokat szem előtt tartva szervezzük azóta is a munkánkat: a pedagógiai, a társas kapcsolatok és technikai/gazdasági szinten, így az Örökös Ökoiskola cím birtokosai lettünk 2012-ben.

Folyamatosan előrelépünk a környezettudatosság területén a kollégák és a diákok körében, hiszen a mindennapi működésünkbe, a tevékenységeinkbe szervesen beépült a környezeti nevelés. A tanítási órákon, szakkörökön, napközis foglalkozásokon a pedagógusok egyre többször élnek az adódó lehetőségekkel (pl. Fenntarthatósági Témahét programjaihoz történő csatlakozással vagy jeles napokhoz kapcsolódó kerületi és fővárosi foglalkozásokon történő részvétellel, iskolai szinten szervezett témanapok keretében megvalósuló programokkal).
A tanulók fogékonyabbá válnak a környezetüket érintő veszélyekre, már felfigyelnek a média híreire, és a tapasztalt jelenségek megoldása is foglalkoztatja őket.

A mindennapi tevékenységeinkben is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a környezetbarát módon szervezzük az életünket, természetes a műanyag palackok, a használt elemek, a papír gyűjtése. Takarékoskodunk az energiával: a villannyal és a fűtéssel, amennyire lehetséges, figyelünk a takarékos vízhasználatra is. Két fedett biciklitárolónkkal is ösztönözzük, hogy tanulóink és dolgozóink környezetbarát eszközöket használva jöjjenek az iskolába.

A Pedagógiai Programunk egészség és környezeti nevelési része alapján szervezzük az iskolai munkát. Az abban meghatározott tevékenységeket folyamatosan végezzük (főleg osztályfőnöki és etika órákon), például: Tudatos vásárló leszek program, drogprevenció, szexuális felvilágosítás, természet- és környezetvédelmi projektmunka, stb. Ilyen szellemben szervezzük erdei iskoláinkat (alsó tagozaton) és tanulmányi kirándulásainkat (felső tagozaton) is. Minden évben megrendezésre kerül az ökokarácsony nevű rendezvényünk, ahol a pedagógus kollégák és az MKNE lelkes tagjainak vezetésével a szülők és gyermekek természetbarát anyagokból készíthetnek karácsonyi ajándékokat.

Jó a kapcsolatunk a civil szervezetekkel, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel, a KOKOSZ-szal, a helyi, XI. kerületi Ökoiskolákkal, nemzetközi pályázataink segítségével pedig számos külföldi iskolával is.

Az iskola alapítványának a segítségével az EU-s normáknak megfelelő környezetbarát udvari játszóhelyet alakítottunk ki, amelyet a kisebbek örömmel használnak. A folyosókon a tanulóknak fából ülőpadokat készíttettünk szintén az alapítványunk segítségével és saját forrásból. Az iskola udvarán is ülőpadokat alakítottunk ki a kőmellvédeken, illetve 20 db kerti pad is elhelyezésre került, melyek lehetőséget adnak, hogy a diákok az órák után nyugodt körülmények között beszélgethessenek. A megépült műfüves focipálya állandó használatban van délutánonként is.

Már évek óta folyamatosan komposztálunk, ehhez az eszközöket szereztünk be pályázati úton, és ezzel tudjuk javítani az Iskolakert talajának minőségét. Iskolakertünkben bemutathatjuk a hazai erdők és vizes élőhelyek jellegzetes növényeit, szikla- és gyógynövénykertünk a szárazságtűrő és a fűszernövények rejtelmes világába kalauzolja tanulóinkat.
Madárbarát-kertünk télen-nyáron vonzza tollas barátinkat (télen etetéssel, tavasszal a kihelyezett fészekodúkkal, nyáron és ősszel az avar nyújtotta élelemszerzési lehetőséggel csábítjuk őket az Iskolakertbe). Saját készítésű rovarhoteljeink ízeltlábúak sokaságát szolgálja ki. A kihelyezett denevérodúk pedig ezeknek az éjszakai repülő emlősöknek nyújtanak védelmet napközben.